Când un produs sau serviciu este gratuit, TU ești produsul

Văd foarte multă lume revoltată pe Internet de companiile care le invadează intimitatea. Google îi ascultă prin motorul de căutare, Gmail le citește e-mail-urile, Windows 10 îi spionează prin telemetrie s.a.m.d. În afară de Windows, nu știu pentru care din produsele amintite se plătește abonament lunar. Gmail e free, la fel și Google.

Și să nu vă imaginați că Google oferă aceste servicii pe gratis. Da, noi ca utilizatori finali nu plătim direct, dar o facem indirect. Google, pe baza datelor colectate despre noi, ne oferă reclame target-ate. La fel face și YouTube și la fel Gmail. Fiecare utilizator are profilul său personal, pentru a i se servi reclame cât mai relevante.

Ca idee, Google are enșpe mii de data center-e, zeci de mii de angajati și infrastructură de miliarde de dolari. Toate chestiile astea nu se finanțează singure, trebuie să vină bani de undeva. Și cum nu vin direct la user, vin de la advertiser-i. Advertiser-i care investesc, dar vor ca reclamele lor să apară unor anumite categorii de utilizatori.

Google, Facebook, Microsoft, dar și alte companii, știu bine „ce ne place”. Pentru că asta e prețul pe care îl plătim, sub o formă sau alta, pentru serviciile oferite cu titlu gratuit. Și, nu, modul incognito nu e chiar o soluție așa de bună. E făcut ca să nu vadă mă-ta, că te-ai uitat la Mia Khalifa în timp ce trebuia să înveți la matematică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.