Emisiunile tabloide nu trebuie interzise

moculeasca

Astăzi la Interactiv, pe Digi FM, s-a discutat despre petițiile on-line care cer interzicerea emisiunilor tabloide. Au făcut și cei de la Cronica Cârcotașilor, o susține și Mihai Sturzu, și unii din CNA. Problema e fix cu această “interzicere”.

Nu trebuie să interzici ceva,e împotriva libertății și a principiilor democratice. Oamenii au dreptul de a alege la ce doresc să se uite. Se pot uita la documentare, la emisiuni tabloide, la canale de știri, sau la posturi muzicale. Cred că diversitatea menține concurența.

Faptul că emisiune tabloid fac audiențe mari, nu certifică neapărat valoarea lor. Ci doar atestă faptul că mulți dintre români se identifică cu acestea. Unii poate cu cazurile sociale prezentate (o nouă găselniță), alții cu unele vedete, sau pur și simplu cu emisiunea ca un tot.

Emisiunile tabloide sun susținute de un public captiv și lipsit de alternative. Pentru unii documentarele pot părea prea sobre, iar știrile și așa-zisele dezbateri enervante. Și aleg un divertisment de o calitate îndoielnică, dar care nu îi solicită intelectual și este ușor de digerat.

Aici vine rolul televiziunii publice. Ea trebuie să vină cu alternative sănătoase. Și nu de genul existente în ziua de azi. Emisiunile actuale ale TVR sunt mai extrem de plictisitoare și prăfuite. Cultura și educația trebuie împachetate într-un ambalaj accesibil tuturor categoriilor de public.

Nu poți să îl pui pe Pleșu să vorbească în termeni elevați. Majoritatea publicului nu va înțelege mesajul. Aici trebuie să lucreze cei din TVR. Împachetarea mesajului este totul. Totul, de la ce se transmite, până la grafică și decor. Dacă vor reuși să scoate un produs atractiv, atunci se nasc alternative. Altfel, nu.

Comentezi? Atunci ia niște reguli de aici!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *