Eu Tech Ultimele

Cum se simte un i5 2500 în 2018

Pe calculatorul secundar am un i5 2500 din 2011. E ajutat de 4GB de RAM și un HDD de 2TB. Vorba vine ajutat, că e mai mult încurcat. Dar despre asta vorbim mai încolo. Prima dată i-am pus Windows 10. Și nu ar fi vorba că se mișca greu, dar eu îl simțeam un pic laggy. Așa că am pus Windows 8.1 care se mișca decent, dar la un moment dat a făcut figuri și i-am pus 7.

Cu Windows 7 instalat și câteva tweak-uri de interfață și de efecte vizuale (făcute doar pentru că așa am avut eu toane atunci când l-am instalat, nu de performanță). Pot să vă spun că merge extrem de bine pentru doar 4 GB de RAM. Păcat că nu îi pot pune 6, că am doar 2x2GB, că ar fi mers un pic mai bine. Singura chestie e că nu pot face streaming de pe el. Înclin să cred că e de la RAM și GPU, decât de la CPU.

În rest, pentru Cent Browser cu maxim 10 tab-uri e OK. Îl folosesc pentru a îmi scrie video-urile pentru YouTube și pentru research. Și e mult mai OK decât să deschid PC-ul principal cu trei monitoare și toate cele. Plus, nu am nevoie de Xeon și 32GB de RAM ca să scriu un video bun. O fi efect placebo, dar Windows 7 mă ajută mai bine să mă concentrez ala scris.

Pentru orice altceva, e destul de slăbuț. Și nu, nu e vina CPU-ului, nici măcar a HDD-ului (care e cât de cât nou) ci a faptului că 4GB de RAM în 2018 sunt extrem de puțini, dacă faci chiar și browsing. Cu trei tab-uri de Chrome deschise deja 2 GB de RAM sunt asigurați. Țin minte că acum șase ani, deschideam 50+ de tab-uri în Firefox cu 4GB și fără SSD.

Pe viitor, plănuiesc să îl upgradez la 16 GB de RAM, dacă găsesc RAM ieftin și să îi pun un SSD și o placă video cât să pot face streaming de pe el (probabil GTX 1050 din PC-ul actual) și să îi dau bice. Tot cu Windows 7, pentru că de ce nu. În rest, neațza, e luni (am uitat să vă spun asta în articolul trecut).

Tag-uri:

Mihail

Mihail Ștefano, 20 și ceva de ani, om.

Adaugă un comentariu

Apăsă aici pentru a comenta