SSD sau HDD? Ce alegem?

În ultima vreme SSD-urile au devenit tot mai accesibile și capacitățile lor au crescut. Motiv pentru care din ce în mai multă lume cumpără un SSD pentru sistemul de operare. Da, pentru sistemul de operare un SSD este net superior unui HDD. Din toate punctele de vedere.

Bun, deci e bine cu SSD pentru sistemul de operare. Dar pentru stocare? Răspunsul meu, la acest moment (ianuarie 2015) este clar: HDD. De ce? Pentru că avem capacitate mare, la un preț mic. Un HDD de 1 TB costă aproximativ 220 de lei. Un SSD de 1 TB costă cât un PC mid/high-level.

De ce să punem pentru stocare un SSD? Oricum, fișierele stocate nu sunt accesate zilnic, cum sunt fișierele unui sistem de operare. Deci, nu avem nevoie de viteză. Un HDD aici este cea mai bună alegere. Chiar și pentru muzică/filme un HDD se va descurca foarte bine, mai ales cele de generație mai nouă.

Nici descărcarea de torente nu o recomand pe SSD. Chiar dacă aveți abonament gigabit, nu e bine să descărcați pe SSD. SSD-urile au viața celulelor limitată. S-ar putea ca după niște ani (vreo trei patru) SSD-ul să se strice. Mai ales la cele value. Recomand și aici un HDD dedicat. Nu veți simți diferența.

Pentru jocuri eu am ales mereu să le pun pe SSD. Chiar dacă la unele jocuri nu se simte. De exemplu Max Payne 2 (un joc vechi de când lumea) se încarcă mai repede pe SSD decât pe HDD. Diferența e de la cer la pamânt. La fel și alte jocuri. Ideea e că după ce le-ați jucat le dezinstalați, pentru a nu ocupa spațiu inutil.

Comentezi? Atunci ia niște reguli de aici!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *